Senegal: Lecture Building Designed to Local Context

Text description provided by the architects. The Government of Senegal, financially assisted by the World Bank, decided to start an ambitious plan to improve several universities in the country, commissioning IDOM to carry out the project and site supervision for a new lecture room building for 1,500 students at the University of Bambey, to the West of the country. The plan includes lecture rooms for 50 and 100 students, a 500 seat lecture hall, laboratories, computer rooms and offices for the teaching body, all distributed over an enclosed built-up area of 4,200 m2 and 11,500 m2 of urbanised area.
© Francesco Pinton

© Francesco Pinton

The city of Bambey, located 120 km west of Dakar and having a population of 20,000, stands out for its peanut and cattle farming. The few urban infrastructures and services are indicative of the poor surroundings and harsh life conditions.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Some unusual starting constraints made us reflect on how to deliver a contextualized architectural response. On the one hand, we had to deal with the extreme climate of the Sahel area, with temperatures during the day reaching between 35ºC and 45ºC during the whole year. For 10 months a year, it is also very dry and between July and September, torrential rain is characteristic, generating a contrasting arid-lush landscape which is unrecognizable between seasons. On the other hand, the shortage of resources in the country is noticeable both in the absence of technology and in the lack of skilled workforce and the limited building maintenance. On top of it all, the existing campus had no sewage system, road network or constant supply of drinkable water or electricity. Lastly, the existing buildings, in very poor conditions, were not in keeping with the expected functionality of a campus.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Faced with these circumstances, we planned to respond with a building both simple and repetitive in its construction, of a scale commensurate to the campus, very practical and integrated into the environment whilst generating optimal conditions for protection against the extreme weather. We found inspiration on campus by observing the behaviour of the students. This led us to the idea of reproducing a great tree as a contributor of shelter, which would offer shade, coolness and comfort to its users without energy consumption. We therefore developed the project from its cross-section, providing the building with a large double roof with a metal sandwich panel and insulation on top and a dropped ceiling of mineralised fibres on the inside. In other words, layers of tree branches, with air flowing in between them.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

For the south façade, the strategy was different: we created a large latticework, permeable to air, which eliminates any solar incidence towards the interior and acts as a great filter of solar radiation, extreme in this environment, but still allowing enough light through for the interior functional needs. We planted citronella grass in the cavity between the two skins to avoid the presence of malaria-bearing mosquitoes and to freshen up the space. Complementary, the roof is extended into a 10 meter long canopy, covering a wide exterior area, sheltering students when not in class.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

The combination of both systems, the double roof and a double-skin façade, having 1 and 3 meter cavities respectively, makes it possible to create a Venturi effect: the heat concentrated on the outer skin of the façade ends up flowing under the roof, eased by the inclination of the latter. This system allows for a high percentage of outside heat to be dissipated while at the same time generating a constant flow of air through the cavity of the building’s envelope.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

The result of applying this bioclimatic strategy has made it possible to reduce the interior temperature by 10 degrees, with no energy consumption and with satisfactory interior sunlight conditions.

To solve the lack of sewage networks problem, we incorporated infiltration rafts with vegetation that collect rainwater as well as an activated sludge purification system for waste water, which, once purified, is discharged to the same rafts. The set of rafts is laid out in keeping with the surroundings, as a natural meander, accessible during the dry season and favouring the natural development conditions of native vegetation, avoiding any attempt of growing vegetation that requires maintenance or consumes water.
© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Lastly, we wanted our project to be sensitive to the social component. For this purpose, we designed a façade made up of blocks with triangular perforations that could be prefabricated on site by the local unskilled workforce. And so, the 20,000 concrete blocks were built manually on site by means of a stainless steel mould and then air-dried. The construction of the 2,000 m2 of the south elevation lattice employed over a hundred workers from Bambey for 6 months.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Project Details:

  • Architects: IDOM
  • Location: Bambey, Senegal
  • Category: Higher Education
  • Architects In Charge: Javier Perez Uribarri, Federico Pardos Auber
  • Collaborator Architects: Beatriz San Salvador Pico
  • Promoter: Senegal Goverment, Ministry of Higher Education – Public Buildings Construction Agency, World Bank
  • Client: Alioune Diop de Bambey University
  • Area: 7533.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photography: Francesco Pinton
  • Manufacturers: DAIKINMALERBAPAMESA CERAMICASouchier Boullet, Ciment du Sahel, HYLANDS, CSE, DANOSA, Carriére de Diourbel, Usine Dangote Sénégal, SANITA, Mosaics Planas, Evernal

This article was first published in Arch Daily and is republished with permission.

Leave A Reply

About Author

Green Building Africa promotes the need for net carbon zero buildings and cities in Africa. We are fiercely independent and encourage outlying thinkers to contribute to the #netcarbonzero movement. Climate change is upon us and now is the time to react in a more diverse and broader approach to sustainability in the built environment. We challenge architects, property developers, urban planners, renewable energy professionals and green building specialists. We also challenge the funding houses and regulators and the role they play in facilitating investment into green projects. Lastly, we explore and investigate new technology and real-time data to speed up the journey in realising a net carbon zero environment for our children.

Receive the week’s most popular stories in your inbox every Saturday morning